trendy
16 sierpnia 2016, 08:00

Kawa, jakiej nie znacie

Stwierdzenie, że najlepszą kawą jest włoskie espresso, można już wsadzić między bajki, bo nastąpiła rewolucja. Teraz króluje świeżo palona, zaparzana tradycyjnymi metodami kawa, podawana bez mleka i bez cukru. Zmienia się wszystko, od sposobu parzenia, aż do stylu prowadzenia kawiarni. Przekonajcie się sami, jak fascynująca jest kawa.

Trzecia fala kawy, bo tak zwykły nazywać ten ruch osoby z nim związane, to już nie pojedyncze kawiarnie, w których serwuje się kawę w „dziwacznych” naczyniach, ale prężnie rozwijająca się kultura, która przyciąga coraz to nowych smakoszy. Nie chodzi tu o szpanerstwo czy chwilową modę, ale o pasję i poszukiwanie jak najlepszych smaków. Bariści, którzy specjalizują się w alternatywnych metodach parzenia, z chęcią dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, zachęcając do próbowania, a wszystko to bez presji i nadęcia. 

– Z reguły ograniczam swoje wypowiedzi do najistotniejszych treści, bo boję się zagadać klienta, ale nie ukrywam, że uwielbiam rozmawiać z klientami i pomagać im – tak o swojej edukacyjnej działalności mówi Krzysztof Bielecki z krakowskiego JAVA Coffee Showroom & Cafe


Na zdjęciu: Krzysztof Bielecki z krakowskiego JAVA Coffee Showroom & Cafe

Adam Przybyłek, właściciel wrocławskiej palarni Czarny Deszcz, dodatkowo do cech charakterystycznych tego światka dorzuca niezależne kawiarnie, które stanowią opozycję do popularnych sieciówek typu Starbukcs. Zmielone ziarna, które się w nich zaparza, pochodzą z lokalnych mikropalarni, w których stawia się na świeżość i wysoką jakość, w przeciwieństwie do nastawionych na masową produkcję kawowych koncernów.

Niektórzy idą dalej i mówią nawet o czwartej fali kawy, czyli dążeniu do pełnej kontroli nad całą drogą, jaką musi przejść ziarno, aby trafić do kawiarni, od nasion, aż do zastosowania odpowiedniego sposobu wypalania: – Palarnie nie ograniczają się dzisiaj tylko do wyboru najlepszego ziarna i gatunku, lecz inwestują w farmy, by ulepszyć sposób uprawy, zbioru i obróbki śliwek kawowca – dodaje Krzysztof Bielecki.

Metody alternatywne JAVA Coffee Showroom & Cafe

Starania o jak najlepszy smak kawy rozpoczynają się już na etapie uprawy. O tym, czy ziarna trafią na półkę opisane jako „specialty”, decyduje m.in. wysokość uprawy, rodzaj roślin oraz sposób obróbki. Dbałość o każdy szczegół to znak rozpoznawczy tego ruchu, dlatego do użytku trafiają jedynie starannie wyselekcjonowane ziarna, o których wyborze decydują certyfikowani specjaliści. Są one oceniane na skali od 0–100 i tylko te, które otrzymają ocenę 80 lub więcej, trafiają na najwyższą półkę. Na opakowaniach dobrej kawy powinny znaleźć się informacje o kraju pochodzenia, regionie uprawy i dacie wypalenia. Często klient może przeczytać również o dokładnej wysokości, na której były zbierane ziarna, sposobie obróbki ziaren i profilu sensorycznym naparu. To, jaka kawa będzie wam smakowała, zależy od indywidualnych preferencji, dlatego należy wypić wiele kaw, aby metodą prób i błędów znaleźć optymalny smak. 

– Często dla osób, które wcześniej nie miały kontaktu z kawą specialty zaparzaną w alternatywach, owocowy, kwiatowy aromat i wyraźny kwaskowaty smak tak bardzo odbiegają od smaku kawy, do którego przywykli, że odrzucają to doświadczenie i nie próbują więcej. Dlatego tak ważne są komentarz baristy i porada – podkreśla Małgorzata Oczak, właścicielka krakowskiej palarni Coffee Proficiency. – Kawy specialty różnią się między sobą pod względem profilu smakowego. Kawy z Brazylii, Columbii czy Indii mają bardzo łagodny, słodki, zbalansowany smak idealny dla tych, którzy wcześniej nie próbowali kaw specialty – dodaje Oczak. 

Adam Przybyłek dodatkowo radzi, aby zacząć od spróbowania wszystkich kaw, każdego ze sposobów parzenia, aby sprawdzić, co sprawia ci największą przyjemność, co lubisz pić i co ci smakuje i wówczas zacząć się zagłębiać w danym kierunku.

Ścieżek, którymi można pójść, jest mnóstwo, jednak jak zaznacza Przybyłek: – Nazywanie tych sposobów przygotowywania kawy alternatywnymi jest nieprecyzyjne, ponieważ są one znacznie starsze od popularnego ekspresu ciśnieniowego. Nie są więc czymś nowym, a wręcz przeciwnie – to powrót do korzeni – wyjaśnia Przybyłek. 

– Najbogatsze smaki można wydobyć dzięki metodom skraplającym, czyli sięgając po drippery. Są to plastikowe, metalowe lub porcelanowe naczynia w kształcie stożka, w których stopniowo zalewa się świeżo zmieloną kawę, która następnie przechodzi przez specjalny filtr i skrapla się w osobnym naczyniu. Ten intensywnie pachnący napar o wyrazistym smaku to prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego bardzo często poleca się zaczynać swoją przygodę z trzecią falą od tej metody. Jeśli szukacie jeszcze delikatniejszych smaków, całkiem innych od ciężkiego aromatu tradycyjnego naparu, warto spróbować kawy z Chemexu. Jest to specjalna karafka, zaprojektowana również z myślą o metodach skraplających. Kawa, która powstaje po przelaniu przez to naczynie, charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem o herbacianych nutach – opowiada Adam Przybyłek. 

Chemex

– Po drugiej stronie natomiast plasują się metody przyciskowe, czyli takie, w których nazwie znajduje się człon „press”. Areopress czy frenchpress to opcje zdecydowanie dla tych, którzy wolą nieco mocniejsze smaki. Dzięki lekkości i rozmiarowi areopressu można go z łatwością zabrać w podróż. Jeśli tylko zaopatrzycie się w gazowy palnik lub bezprzewodowy czajnik, z powodzeniem zaparzycie swoją ulubioną kawę w niemal każdym zakątku świata. Na rynku dostępne są również narzędzia do ciśnieniowego zaparzania, takie jak popularna kawiarka czy nieco bardziej skomplikowany syfon. W tym wypadku również należy się nastawić, że otrzymany napar będzie bardzo mocny – radzi Przybyłek.

Areopress

Wbrew pozorom parzenie wyżej wymienionymi sposobami nie jest skomplikowane. Wręcz przeciwnie, jeśli tylko nabierzecie wprawy, czynność ta stanie się niezwykle przyjemnym rytuałem. Równie dużo pytań co do kwestii technicznych pojawia się również przy okazji rozmowy o cenie zarówno samej kawy, jak też sprzętu. Jak podkreśla Adam z Czarnego Deszczu: – Alternatywne metody jako narzędzia do zaparzania, to na pewno sposób na parzenie kawy w domu bez wydawania tysięcy złotych na ekspres. Akcesoriów najlepiej szukać w Internecie. Na Allegro bez problemu znajdziecie każde z profesjonalnych narzędzi, w różnych kolorach i atrakcyjnych zestawach. Nie łudźcie się jednak, że na jednym sprzęcie się skończy. Im bardziej zagłębicie się w temat, tym więcej będziecie chcieli kosztować i eksperymentować, także w domowym zaciszu – wyjaśnia Przybyłek. 

Chemex

Na Allegro największe zainteresowanie kawą widać od listopada do czerwca. – Przez rok sprzedanych zostało ponad 638 tys. szt. opakowań tego produktu. Sprzedawane są głównie kawy ziarniste w opakowaniach jednokilogramowych, a najczęściej kupowaną marką jest Lavazza. Na drugiej pozycji są kapsułki do ekspresów i stanowią 22% całej sprzedaży, kawy mielone są na trzeciej pozycji z 7,7% udziału w sprzedaży kawy. Najmniejszym zainteresowaniem cieszy się kawa rozpuszczalna – tylko 1,6% – wylicza Agnieszka Lewartowska, menedżer kategorii Dom i Ogród w Allegro.

Poszukiwania można urozmaicić o udział w licznych wydarzeniach związanych kawową alternatywą. Najłatwiej trafić na cuppingi, czyli testowanie ziaren. To najlepsza okazja, aby na własnym podniebieniu przekonać się, jak różnorodne smaki może mieć kawa. Spotkania te to również demonstracja otwartości i pozytywnej energii, która bije od ludzi zaangażowanych w tę kulturę. Zróbcie więc pierwszy krok i dajcie się ponieść trzeciej fali kawy. Smacznego!


Fot. Flickr.com/Olgierd Rudak/CC BY 2.0
Newsletter
Trwa generowanie pliku zip
0%