O to, jak przygotować dżemy i powidła, zapytaliśmy ekspertki z kanału Allegro Kuchnia– Najczęściej robię przetwory jednoskładnikowe. Powidła z samych śliwek albo dżem z wiśni czy truskawek. Tak mnie uczyła babcia i tą drogą podążam – mówi Iwona Prószyńska


Pokolenie bliżej inspiracji szuka Ola Borecka. – Przepisy na dżemy opracowałam z mamą metodą prób i błędów. Robimy dżemy jednoowocowe lub wieloowocowe. Pysznym połączeniem są borówki amerykańskie z jagodami leśnymi lub śliwki z jabłkami i gruszkami. Powtarzam je już od trzech lat. Wprowadziłam wykorzystywanie dżemów i powideł do ciast, głównie do tart, muffin i tortów – mówi Borecka.

Ekspertki wyjaśniają, że najlepszą metodą przygotowania dżemów czy powideł jest trzymanie się starych przepisów. Owoce po oczyszczeniu najlepiej redukować do momentu uzyskania właściwej konsystencji i nie eksperymentować.


W dżemach i powidłach jedynym składnikiem konserwującym jest cukier. – Nigdy nie robię dżemów według ścisłej proporcji. Maliny potrafią być bardzo słodkie, ale też niesamowicie kwaśne. Staram się nie dawać za dużo cukru. Sypię go zgodnie z naszymi upodobaniami – wyjaśnia Iwona Prószyńska i dodaje, że czasami korzysta z dodatków zagęszczających wyroby ma bazie naturalnej pektyny.

Każdy, kto lubi realizować się w kuchni, ma swoje małe lub większe sekrety. Ekspertki kanału Allegro Kuchnia udało nam się namówić na wyjawienie kilku z nich. – Do powideł śliwkowych możemy dodać odrobinę cynamonu, kardamonu, przypraw korzennych czy przyprawy do piernika. Wówczas zapakowane w małe słoiczki przetwory będą superprezentem na Boże Narodzenie – mówi Iwona Prószyńska.


– Do truskawek zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny, aby nie straciły pięknego czerwonego koloru – dodaje Ola Borecka.

Dobre i zdrowe

Dietetyk Katarzyna Brzazgoń-Dzięcioł podkreśla, że najlepiej przetwarzać owoce dojrzałe, a wręcz przejrzałe i soczyste. – Owoce same w sobie mają bardzo dużo cukru i żeby były one jeszcze słodsze, najlepiej używać tych dojrzałych – wyjaśnia dietetyk, która promuje przetwory bez dodatkowych domieszek cukru. – Osobom, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem, polecam przygotowywanie przetworów z dodatkiem minimalnej ilości soli. Dosłownie szczyptę na garnek. Słony smak powoduje, że słodki wychodzi na wierzch. Sól w kontraście do cukru podbija smak, przetwory są odbierane jako słodkie, a owoce puszczają soki i lekko się żelują – wyjaśnia Katarzyna Brzazgoń-Dzięcioł.

Dietetyczka przekonuje, że w przypadku dosładzania dobrym wyborem może być stosowanie cukru kokosowego. Za to warto uważać na ksylitol, naturalny słodzik pozyskiwany z brzozy. – Wiele osób skarży się na różnego rodzaju problemy brzuszne, wynika to z tego, że źle tolerują ten zamiennik cukru – wyjaśnia. 


Katarzyna Brzazgoń-Dzięcioł podkreśla, by przygotowując przetwory na zimę, zadbać o to, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. – Zarówno w czasie gotowania, jak też pasteryzacji trzeba pamiętać, żeby używać wolnego ognia, bo to pozwala na zachowanie jak największej wartości odżywczych przygotowywanych przetworów – mówi dietetyczka.

Nie tylko owoce

Jak wynika z raportu „Zrób to sam. Jak Polacy łączą przyjemne z pożytecznym?” przygotowanego na zlecenie Allegro przez Mobile Institute i Majsterki.pl, przetwory wytwarza samodzielnie 16% Polaków. Nic więc dziwnego, że coraz częściej szukamy wszelakiego oprzyrządowania, które ułatwi nam pracę w kuchni. Do przygotowania dżemów poza owocami przydaje się głęboka patelnia, wok lub głęboki garnek. – Najlepsze są garnki z podwójnym dnem albo żeliwne, głębokie patelnie – podpowiada Iwona Prószyńska. Chcąc uzyskać bardziej gęstą konsystencję dżemu, trzeba go dłużej redukować na patelni o możliwie dużej średnicy. Może to powodować ryzyko przypalenia przetworów, więc trzeba tego pilnować.

Przetwory trzeba przełożyć do słoików. – Rocznie klienci kupują za naszym pośrednictwem ponad 370 tysięcy różnego rodzaju słoików. Największe zainteresowanie tymi produktami widać właśnie w okresie przygotowywania przetworów – podkreśla Agnieszka Lewartowska z Allegro. – Jesteśmy hurtownią i największy wzrost zainteresowania słoikami i nakrętkami odnotowujemy w marcu. Na Allegro większy ruch zaczyna się w maju – potwierdza Dawid Matracki z Prymus AGD, który oprócz słoików i zakrętek sprzedaje m.in. garnki – powidlaki, które można stosować do pasteryzacji przetworów.

– Dżemy i powidła nalewam do wcześniej wyparzonych i przetartych spirytusem słoików. Przewracam je zakrętką do dołu i przykrywam kocem. Idealnie się wówczas konserwują – wyjaśnia Iwona Prószyńska.


Ola Borecka dodaje, że przetwory warto przechowywać w małych słoikach. – Po otwarciu nie musimy się martwić, że nie zjemy całego i zawartość się zepsuje. Mały słoiczek znika raz-dwa – mówi blogerka.

Jarosław Zaradkiewicz

magazyn@allegro.pl

Powiązane artykuły

Pikle i kiszonki wzmacniają i odchudzają
Stoiska na bazarach i półki w warzywniakach przepełnione są świeżymi, tanimi warzywami i jesiennymi owocami. Niemal wszystkie możemy ukisić lub zamarynować. Kiszonki wspierają nasz układ trawienny, za to pikle na pewno dostarczą radości podniebieniu.
Punisher – samozwańczy mściciel Marvela powraca
Nie ma supermocy, ale umie posłużyć się każdą bronią wymyśloną przez człowieka. Do działania popycha go niekończąca się żądza zemsty i nienawiść do przestępców. Punisher od ponad 40 lat pozostaje jednym z najpopularniejszych komiksowych bohaterów uniwersum Marvela. Właśnie ukazał się pierwszy tom jego najlepszych komiksowych przygód. 
Blogerki polecają najlepsze książki dla dzieci 2016 roku
W Polsce wydawanych jest coraz więcej ciekawych książek dla najmłodszych. Jak spośród mnogości tytułów wybrać pozycje, które będą dobrze zaprojektowane, mądrze napisane oraz pięknie zilustrowane? Warto posiłkować się branżowymi rankingami oraz opiniami ekspertów i innych rodziców. Sprawdziliśmy, które tytuły literatury dziecięcej wydane w 2016 roku poleciłyby Wam mamy blogerki. 
Obrać, wycisnąć i zjeść – idealne narzędzia do rozprawienia się z czosnkiem
Kuchnia bez czosnku byłaby nudna, jednak jego obranie to utrapienie. Z okazji przypadającego 19 kwietnia Międzynarodowego Dnia Czosnku prezentujemy produkty, które pomogą wydobyć z niego to, co najcenniejsze.