Trend superfoods widać na każdym kroku, również na Allegro. – Na Allegro utworzyliśmy specjalną kategorię w Delikatesach – Superfood – właśnie ze względu na duży wzrost zainteresowania naszych użytkowników tego typu produktami – zaznacza Agnieszka Lewartowska, szefowa kategorii Dom i zdrowie na Allegro. – Najlepiej sprzedają się: olej kokosowy, olej z czarnuszkiczystek, spirulina, nasiona chiamorwa biała, nasiona konopi, młody zielony jęczmień, komosa ryżowa – wymienia.

Jeden z najbardziej znanych i lubianych na świecie kucharzy Jamie Olivier przez superfood rozumie zdrowy i szczęśliwy styl życia. Jamie często w swoich książkach pisze, jak się lepiej odżywiać i radzi, że warto, tak jak on, w pewnym wieku bardziej przyłożyć się do tego, czym napędzamy nasz organizm, żeby mieć więcej energii i być zdrowszym. Te 40 lat, które skończył rok temu, na pewno dało mu do myślenia i pokazało, że czas mija, ale nigdy nie jest za późno na zmianę złych nawyków. 

U nas propagatorką takiego odżywiania i dobrego życia jest m.in. „Perfekcyjna Pani Domu” Małgorzata Rozenek. W swojej książce „Jak dbać o siebie perfekcyjnie?” poleca superfoods i radzi, jak je stosować, a jej wygląd i fantastyczna sylwetka wskazują, że to działa. 



Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia, autorka książek „Dobre życie” i „Jak schudnąć po 40”, prywatnie żona Pascala Brodnickiego, jest najlepszą reklamą własnej metody utrzymania idealnej wagi i zatrzymania upływu czasu. Według autorki kluczem do młodego wyglądu i szczupłej sylwetki jest zmiana świadomości na temat sposobu odżywiania, wyrobienie dobrych nawyków i konsekwentna ich realizacja. Jej autorski „Program trzydziestu dni” zakłada utrzymanie optymalnej diety, zawiera rozpisane na cały miesiąc dzienne menu oraz praktyczną listę zakupów, zawierającą także superfoods.

Czym zatem one są? To rodzaj naturalnych suplementów z wyjątkową ilością odżywczych składników. Znajdziemy w nich witaminy, antyoksydanty, minerały, proteiny i enzymy, które nie tylko poprawiają naszą kondycję, ale działają odmładzająco. Można je nazwać naturalnymi dopalaczami, bo dają nam mnóstwo energii.

Agnieszka Mielczarek tłumaczy, że kiedy chcemy odżywiać się zdrowiej lub szukamy rozwiązań na niepokojące nas dolegliwości, sięgamy po superfoods. – To składniki wyjątkowo aktywne biologicznie, odżywiające nasz organizm na poziomie komórkowym – mówi w rozmowie z _magazynem.Allegro Agnieszka. – Mają one wyjątkową skoncentrowaną ilość witamin, minerałów i fitozwiązków regenerujących i wzmacniających, a także detoksykujących, czyli neutralizujących toksyny i wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie organizmu. Są ludzie, którzy w doborze swego menu kierują się wyłącznie tym, ile skoncentrowanych jest w nich związków odżywczych – taka filozofia jedzenia nazywa się nutritarianizmem – dodaje.

Dary roślin

Natura wyposażyła świat w gatunki o niezwykłych właściwościach leczniczych i regenerujących. Przed wiekami, z dalekich zakątków, przywozili je żeglarze, rośliny przemierzały kontynenty i bywały nieraz cenniejsze od monet, traktowano je jak najcenniejsze skarby. Teraz można je kupić nie tylko w sklepach z naturalną żywnością, ale w dobrych delikatesach, jak i zamówić w Internecie. Dziś doskonale znamy olej kokosowy, modny czystek i spirulinę, nasiona chia, białą morwę, nasiona konopi, młody zielony jęczmień czy komosę ryżową.



Kiedy rozmawiam z Małgorzatą Rozenek, wyjawia mi przepis na pożywny koktajl, który często sobie robi na śniadanie. – Do mrożonego musu z jagód acai dodaję kawałki banana, a następnie miksuję z otrębami owsianymi i mlekiem połączonym z jogurtem – poleca Rozenek.

Kuba Korczak, kucharz, konsultant, doradca firm wprowadzających na rynek swoje produkty oraz organizator i prowadzący wydarzenia kulinarne, traktuje te kategorie produktów bardzo obszernie. – Poza tymi popularnymi, dorzucam wiele składników, które mamy pod nosem, a są często zapomniane – mówi Korczak. – To produkty, które mają właściwości antyrakowe, przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, takie jak czosnek, olej lniany, rokitnik, morwa, warzywa, pyłek pszczeli oraz wiele, wiele innych. Nie lubię słowa „suplementacja”, ponieważ jest ono mocno eksploatowane przez wielkie korporacje wciskające nam coraz nowsze, zdrowotne problemy, na które właśnie oni mają to jedno jedyne, słuszne rozwiązanie. Bardziej odpowiada mi określenie: składniki wspomagające i dobrze dobrane dla nas. Musimy pamiętać, że poza faktami dotyczącymi ich właściwości, ważna jest przyswajalność oraz umiejętność połączenia z innymi produktami, które je wzmacniają. Nie mając tej wiedzy, można całkowicie zniwelować ich działanie. Często zapominamy, że ogromne bogactwo „superhiperfoods” mamy na wyciągnięcie ręki. Całym sercem namawiam do zdobywania wiedzy o produktach lokalnych i do powrotu do korzeni: jakże cenna jest natka pietruszki, dzikie zioła i krzewy oraz niektóre grzyby – zaznacza w rozmowie z _magazynem.Allegro Kuba.



Małgorzata Rozenek dodaje: – Zainteresowanie światową żywnością przywróciło do łask wiele polskich produktów, które nie wymagają transportu z najdalszych części świata, a mają niebagatelny wpływ na naszą kondycję i urodę. Warto się zastanowić nad wprowadzeniem do swojej diety naszych darów natury.

Przygotuj je z głową

Agnieszka Mielczarek zachwyca się i propaguje łatwe w przechowaniu i stosowaniu ziarenka czarnuszki, mak, sezam, olej lniany.

– Czarnuszka, czyli czarny kminek w czasach starożytnych nazywana była złotem faraonów, mówiono, że leczy z wszystkiego oprócz śmierci – dodaje Mielczarek. – Ma aż 100 aktywnych substancji, które działają antyzapalnie, antynowotworowo, antyoksydacyjnyjnie i jednocześnie ochronnie. Dzięki niej rośnie nam poziom limfocytów i makrofagów odpowiedzialnych za naszą odporność. Czarnuszka to genialny antyhistaminik, przynosi ulgę wszystkim alergikom. To idealne źródło żelaza dla wegan i wegetarian. Możemy jeść czarnuszkę w postaci ziarenek, ale i oleju – poleca. – Obie te formy mają niezwykle właściwości zdrowotne. Olej tłoczony na zimno dodajemy do winegretów, możemy nim polewać kanapkę z pomidorem, dodawać do koktajlów owocowych. Ziarenkami posypujemy również zupy, sałatki, dodajemy do chleba, jeśli go pieczemy – wymienia.

Coach zdrowia rekomenduje nam też modną rzeżuchę, czyli rukiew wodną: – To absolutnie najbogatsze źródło witaminy C, która chroni nasz organizm i dba o skórę, bo spłyca zmarszczki o 40 procent. Kupuje się nasiona rzeżuchy i hoduje w domu naw wilgotnej gazie – tłumaczy Agnieszka. 



– W Internecie możemy też zamówić sezam i olej sezamowy, to bardzo skuteczne ziarenka. Zawierają sezamolinę, która powoduje niszczenie komórek nowotworowych, a fitosterole zapobiegają miażdżycy. Sezam idealnie uzupełnia też poziom wapnia w organizmie. Czarny sezam jest doskonałym źródłem miedzi, dzięki niemu Japonki nie siwieją i zachowują piękny czarny kolor włosów. Polskim, zupełnie niedocenionym, superfood jest jak mak, bo zawiera wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i C, kwasy omega 6 i jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia (100 g maku zapewnia nam 140% zapotrzebowania dziennego na wapń). Można go dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki i piec makowce. Z kolei olej lniany to rzecz obowiązkowa dla par starających się o dziecko. Zawarta w nim witamina E to witamina płodności, która sprzyja poczęciu. Kwasy omega 3 są istotnym elementem zapobiegającym procesom starzenia, wysokiemu cholesterolowi LDL. Olej osłania nasz układ pokarmowy i jelita, wzmacnia skórę i włosy, co szczególnie jest ważne w przypadku chorób immunologicznych. Pamiętajmy, żeby kupować go w ciemnej, szklanej butelce i lepiej mniejsze pojemności, gdyż szybko się utlenia i traci swe walory odżywcze – zaznacza Agnieszka Mielczarek.

– Dla mnie priorytetem jest smak – podsumowuje Kuba Korczak. – Nie przygotowuję potraw na siłę. Produkty, które nie mają imponujących walorów smakowych, staram się łączyć z innymi. Najczęściej korzystam z tych rodzimych, bo stawiam na silną podstawę w postaci sezonowych i lokalnych produktów. Niektóre superfoods używam, żeby uzyskać ciekawy efekt kulinarny, np. popcorn z quinoa czy sorbet z jagód goji, które dodaję do dań, gdy serwuję moim gościom podczas warsztatów, pokazów czy cateringów – podpowiada na koniec kucharz.

Monika Głuska-Durenkamp

magazyn@allegro.pl

Powiązane artykuły

NAJCIEKAWSZE TRENDY Z BADANIA POLSKA STROJNA 2016
Tegoroczne badanie „Polska Strojna 2016. Trendy w zachowaniach zakupowych Polaków” pokazuje, że nasze preferencje zakupowe zmieniają się bardzo szybko, a jednocześnie nie należymy do awangardy. Bywamy i nowocześni, i zachowawczy jednocześnie. Warto przyjrzeć się najważniejszym ustaleniom z tego badania. Poniżej przedstawiamy subiektywny wybór autorów raportu, choć oczywiście czytając raport, każdy możne znaleźć inne, ważne z własnej perspektywy zjawiska. 
Małe inżynierki
Pasje inżynierskie są dobre zarówno dla chłopców, jak i dziewczynek. Wszystko zależy od tego, jak rodzice i przyjaciele będą wspierać takie pasje. Zobaczcie, jak fajnie jest bawić się inżynierskimi zestawami z lalkami.
Naszyj to! Barwny powrót do lat 90.
Kochasz muzykę, kino, seriale? W tym sezonie wyrazisz to również... strojem. Naszywki i przypinki to niepozorne dodatki, które mogą całkowicie odmienić charakter nudnej, jesiennej stylizacji, dodając jej lekkości i młodzieżowego luzu. Niegdyś można je było znaleźć głównie na torbach i kurtkach zbuntowanych licealistów, teraz zagościły na pokazach najważniejszych domów mody.
10 hitów mody, które będziesz nosić też za rok
Projektanci wciąż zaskakują. Lansują nowe trendy albo powracają do tych sprzed lat w zupełnie nowej odsłonie. Co powinno się więc znaleźć w szafie kobiety? Jakie ubrania kupić teraz, by być modną w kolejnym sezonie, polecają modowi specjaliści, blogerki i vlogerki.