Olej kokosowy to najczęściej wybierany olej na Allegro. – Największą popularnością cieszą się duże opakowania, te około 900 ml – mówi Agnieszka Lewartowska, menedżer kategorii Dom i zdrowie na Allegro. – Od początku roku klienci kupili u nas ponad 50 tys. sztuk tego oleju – dodaje. 

Olej ten rządzi w modnej kuchni. Zachwycają się nim zwolennicy zdrowych diet, wegetarianie, weganie, ale i wiele osób usiłujących pozbyć się zbędnych kilogramów.
Zgodnie z trendem, stosujemy go na coraz więcej sposobów – smarujemy nim pieczywo, używamy do wypieków, dodajemy do deserów. Jest smaczny i wbrew pozorom – łatwy w użyciu. Nadaje potrawom ciekawą nutę (specyficzny aromat jest ledwo wyczuwalny), nie przypala się i choć w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, łatwo go rozpuścić, lekko ogrzewając, i użyć np. do dresingu zamiast oliwy. 



Wielbiciele dodają odrobinę oleju kokosowego nawet do koktajli typu smoothie – napój staje się dzięki niemu gładki i przyjemnie „aksamitny”. Ale to nie walorom smakowym zawdzięcza swą niezwykłą popularność.

Krótka lekcja chemii

To produkt enigma, bowiem zawiera najwięcej, bo ponad 90% tłuszczów nasyconych (a te właśnie obwinia się za tycie i kłopoty ze zdrowiem, np. podwyższony cholesterol). To znacznie więcej nie tylko niż inne popularne oleje roślinne (np. oliwa – 14%, olej sojowy – 15%, słonecznikowy – 11%), ale i masło (66%) czy smalec (41%). Jak to więc możliwe, by był zdrowy i sprzyjał odchudzaniu?
 
Tajemnica tkwi w budowie chemicznej. W przeciwieństwie do innych tłuszczów, olej kokosowy zawiera w większości średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, a to oznacza, że jego cząsteczki są niewielkie i łatwo wchłanialne. Już w jelitach dochodzi do ich strawienia, nie angażują więc w ten proces wątroby i pęcherzyka żółciowego. Są bardzo szybko wykorzystywane do produkcji energii przez organizm i sporo mu jej dostarczają. I to właśnie przyspieszony metabolizm sprawia, że tłuszczu pochodzącego z oleju kokosowego nie magazynujemy w tkankach i nie odkłada się on w naczyniach w postaci złogów cholesterolu.



– Co prawda nie ma potwierdzonych długofalowych badań klinicznych, które jasno wskazywałyby na to, że olej kokosowy przyspiesza odchudzanie, ale bez wątpienia jest lekkostrawny i metabolizuje się łatwiej niż tłuszcze zwierzęce – potwierdza dietetyczka Monika Dziemidowicz z poradni EkoDietetyk. – Pamiętajmy też, że tłuszcze, również nasycone, powinny być obecne w codziennej diecie, dlatego olej kokosowy poleciłabym szczególnie wegetarianom i weganom. Ważne jednak, by stosować je w niewielkiej ilości – w przeciętnej diecie (ok. 2000 kalorii) jedna trzecia powinna pochodzić z tłuszczy, a to raptem około dwóch łyżeczek.

Zdrowie na kokosowej diecie

Tej opinii wydaje się przeczyć sposób odżywiania mieszkańców wysp Pacyfiku i południowej Azji, gdzie olej kokosowy jest kulinarną podstawą. Polinezyjczycy i Filipińczycy dodają go niemal do wszystkich potraw, wykorzystują w kuchni również mleko, miąższ i sok (czyli wodę kokosową), co łącznie stanowi 60% ich codziennej diety. Teoretycznie powinni więc zmagać się z miażdżycą i zawałami serca, a uchodzą za najzdrowsze nacje na świecie. Przeciętny mieszkaniec Sri Lanki zjada rocznie 120 kokosów, a na problemy z sercem skarży się tam 1 osoba na 100 tysięcy mieszkańców! Wśród wyspiarzy nie ma też ludzi otyłych, a mimo stałej ekspozycji na słońce mają wspaniałą, pozbawioną zmarszczek skórę. 



– Porównywanie diet ludzi żyjących w zupełnie odmiennych warunkach nie jest do końca miarodajne – uważa Monika Dziemidowicz. – Na to, że mieszkańcy Sri Lanki czy Polinezji nie cierpią na zawały serca, składa się wiele czynników, również inne elementy ich diety (duża ilość warzyw, owoców, ryb), tryb życia, klimat. Moim zdaniem dla zdrowia najlepsza jest dieta dostosowana do warunków, w jakich żyjemy, a przede wszystkim do indywidualnych potrzeb organizmu. Dlatego wprowadzając olej kokosowy do codziennego jadłospisu, najbezpieczniej jest obserwować skutki, a po jakimś czasie zrobić podstawowe badania – radzi. 

Kokosowe panaceum

Do tego właśnie namawia dr Bruce Fife, amerykański dietetyk i naturopata, prezes Ośrodka Do Badań Nad Kokosem. W swojej książce „Cud oleju kokosowego” radzi, by na pół roku zastąpić olejem kokosowym inne tłuszcze i obserwować, jak fantastycznie przysłuży się to zdrowiu. Zdaniem autora, olej kokosowy nie tylko poprawia trawienie, sprzyja odchudzaniu i przeciwdziała starzeniu skóry, ale przede wszystkim wzmacnia system immunologiczny. Leczniczą moc zawdzięcza kwasowi laurynowemu, z którego składa się w połowie. Po przekształceniu w ludzkim organizmie ma on silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze, działa jak naturalny antybiotyk.




– Wciąż pojawiają się mody na jedzenie uzdrawiających egzotycznych roślin, np. nasion quinoa, owoców goji czy właśnie oleju kokosowego. Radziłabym zachować zdrowy dystans i z niczym nie przesadzać – stwierdza Monika Dziemidowicz. – Ale nie znaczy to, że nie warto wykorzystywać ich specyficznych właściwości. Olej kokosowy np. świetnie sprawdza się w kuchni do smażenia i pieczenia. Jest tłuszczem termostabilnym, nie utlenia się nawet w temperaturze 170 st. C, a to właśnie podczas utleniania w trakcie obróbki cieplnej powstają rakotwórcze wolne rodniki.

Jaki olej wybrać?

Opinię najzdrowszego oleju kokosowego ma jego wersja nierafinowana. Wyróżnia ją przede wszystkim charakterystyczny zapach kokosa, a także… znacznie wyższa cena. – Proces rafinowania znacznie przedłuża trwałość oleju kokosowego, jak i innych łuszczy roślinnych, pod jego wpływem nie jełczeją. Ale z pewnością obniża wartości zdrowotne. Warto więc sięgnąć po ten extra virgin, tłoczony na zimno – radzi Monika Dziemidowicz.


Fot. flickr.com/Meal Makeover Moms/CC BY-ND 2.0

Magdalena Bauman

magazyn@allegro.pl

Powiązane artykuły

NAJCIEKAWSZE TRENDY Z BADANIA POLSKA STROJNA 2016
Tegoroczne badanie „Polska Strojna 2016. Trendy w zachowaniach zakupowych Polaków” pokazuje, że nasze preferencje zakupowe zmieniają się bardzo szybko, a jednocześnie nie należymy do awangardy. Bywamy i nowocześni, i zachowawczy jednocześnie. Warto przyjrzeć się najważniejszym ustaleniom z tego badania. Poniżej przedstawiamy subiektywny wybór autorów raportu, choć oczywiście czytając raport, każdy możne znaleźć inne, ważne z własnej perspektywy zjawiska. 
Małe inżynierki
Pasje inżynierskie są dobre zarówno dla chłopców, jak i dziewczynek. Wszystko zależy od tego, jak rodzice i przyjaciele będą wspierać takie pasje. Zobaczcie, jak fajnie jest bawić się inżynierskimi zestawami z lalkami.
Naszyj to! Barwny powrót do lat 90.
Kochasz muzykę, kino, seriale? W tym sezonie wyrazisz to również... strojem. Naszywki i przypinki to niepozorne dodatki, które mogą całkowicie odmienić charakter nudnej, jesiennej stylizacji, dodając jej lekkości i młodzieżowego luzu. Niegdyś można je było znaleźć głównie na torbach i kurtkach zbuntowanych licealistów, teraz zagościły na pokazach najważniejszych domów mody.
10 hitów mody, które będziesz nosić też za rok
Projektanci wciąż zaskakują. Lansują nowe trendy albo powracają do tych sprzed lat w zupełnie nowej odsłonie. Co powinno się więc znaleźć w szafie kobiety? Jakie ubrania kupić teraz, by być modną w kolejnym sezonie, polecają modowi specjaliści, blogerki i vlogerki.