Prawie trzy czwarte Polaków uwielbia grillować. I robimy to najczęściej z europejskich narodów. Na ruszcie skwierczą kiełbaski i drób, a popijamy je piwem – wynika z badań TNS Polska. Coraz częściej wybieramy jednak przy tym zdrowy styl życia. Aż dwie trzecie z nas woli samodzielnie przygotować warzywa i mięso, zamiast kupować gotowe produkty, ale nie zawsze mamy na to czas. Modne stają się ryby i dania wegetariańskie, regularnie kładziemy na ruszcie warzywa. Do zdrowego stylu życia potrzebny jest jeszcze odpowiedni grill i rozpałka. Możemy tu przebierać w ofertach.

– Już od kilku lat widać wzrastający trend na grille gazowe. Coraz częściej goszczą w naszych ogrodach. Możemy dzięki nim szybciej uzyskać optymalną temperaturę. Ruszt gazowy często ma kilka niezależnie funkcjonujących palników oraz elektroniczny zapłon. Grillowanie gazowe jest zdrowe i wygodne, nie wymaga dużych umiejętności – mówi ekspert grillowania Michał Dobosz z redakcji Grill360.pl.

Jeśli grilla traktujemy jako wycieczkę na łono natury, możemy kupić przenośny grill gazowy niewielkich rozmiarów. Są też większe, o wyszukanych funkcjach, takich jak innowacyjny system PTS, odpowiadający za równomierny rozkład temperatury czy z kuchenką, w której możemy przygotować napoje czy ciepłe sosy. – Jest kilku producentów godnych uwagi: Weber, Broil King, Landmann i Napoleon. Widać, że klienci stawiają na coraz lepsze jakościowo produkty i wybierają marki z wyższej półki – dodaje Michał Dobosz.

Zdrowsze będzie grillowanie na grillach gazowych i elektrycznych. – W gazowych można łatwo sterować temperaturą, co pozwala uniknąć tego, że mięso jest na zewnątrz spalone, a w środku niedopieczone czy wysuszone, jeśli zbyt długo grillowaliśmy w wysokiej temperaturze. A każdy rodzaj mięsa wymaga innych temperatur i czasu przygotowania – wylicza zalety grilla gazowego Dobosz.

– Jeżeli zaś wybieramy grille węglowe, to najważniejsze, aby brykiet był najwyższej jakości i wytwarzany z naturalnych produktów. Dobrze rozpalić go w specjalnym kominie, zajmie to tylko 15 minut. Omijajmy rozpałki płynne, które często zawierają dużo chemii, lepsze będą parafinowe w kostkach. Jednym z popularniejszych na rynku jest grill węglowy Weber Master Touch – na długie lata, dobry do eksperymentowania i grillowania kilkoma metodami – radzi Dobosz.

Jaki grill wybrać?

Warto pomyśleć o kupnie wymarzonego grilla. W serwisie Allegro znajdziemy najwięcej zróżnicowanych ofert, zarówno pod względem rodzaju, parametrów, jak i cen.

– W tym roku najlepiej sprzedają się duże, solidne grille ogrodowe z pokrywą, średnia cena to około 300 zł, także duże grille gazowe, w cenach od 1000 zł, czy grille z wędzarnią, cena powyżej 400 zł. To najczęstsze wybory naszych użytkowników. Od początku roku na Allegro sprzedano ponad 19 tys. grilli, a w całej kategorii Grillowanie łącznie z akcesoriami, takimi jak rozpałki, brykiety, ekopodpałki, szczypce, widelce: 78 tys. przedmiotów. Szczyt sprzedaży notujemy w maju. Dobrze sprzedają się również wędzarnie: 65 tys. sztuk rocznie oraz kociołki: 15 tys. sztuk – mówi Agnieszka Lewartowska, szefowa kategorii Dom i Zdrowie w serwisie Allegro.

– Widzimy, jak zmienia się trend z małych tanich grilli ogrodowych w kierunku solidnych dużych grilli, które pozwolą przygotować posiłek dla całej rodziny czy znajomych. Cenimy też dodatkowe funkcje, tj. wędzenie oraz wydajność i łatwość obsługi w przypadku grilli gazowych, które mają nawet trzy palniki – wylicza Lewartowska. 

Smacznie czy zdrowo?

Niektórzy z nas stawiają przede wszystkim na rozkosze podniebienia, inni – wolą dbać o linię. O to, jak pogodzić jedno z drugim, zapytaliśmy popularne blogerki kulinarne, które zajmują się także tematyką grillowania.

– Coraz częściej na naszych grillach pojawiają się warzywa oraz ryby, a oprócz sosów decydujemy się podać do mięs sałatkę ze świeżych warzyw. Danie z grilla nie tylko może być pysznym, ale i zdrowym oraz pełnowartościowym posiłkiem. Osobiście jestem wielką fanką grillowanej cukinii, krewetek i pieczarek faszerowanych fetą. Do tego sporo czosnku i chrupiąca bagietka. Ale zachęcam też do grillowania skropionego cytryną łososia, polędwiczek wieprzowych w miodzie oraz owiniętych surową szynką szparagów. A na deser świeży, grillowany ananas w towarzystwie kremowego jogurtu – mówi Kasia Guzik z bloga Gotowanie Cieszy.

Najsmaczniejsze dania mięsne i wegetariańskie uzyskamy, korzystając z klasycznego grilla opalanego węglem, do którego Polacy grillujący w plenerze są przyzwyczajeni. – Niestety, grill węglowy wydziela szkodliwe dla ludzkiego organizmu dioksyny, dlatego korzystajmy z tacek. Aluminium nie jest idealnym rozwiązaniem, ale chroni potrawy przed toksycznymi oparami. Nie popijajmy grillowanych dań mocno schłodzonymi napojami – żołądek może zacząć się buntować. Grill elektryczny to zdrowsze grillowanie bez udziału dodatkowego tłuszczu. Również czyszczenie takiego grilla jest o wiele łatwiejsze niż czyszczenie klasycznego rusztu. Smak przyrządzonych dań nie będzie taki sam, ale każdy z nas musi się zastanowić, co jest dla niego istotne – radzi Kasia Guzik.

– Sięgajmy po produkty naturalne. Świetną alternatywną dla mięs są ryby – rewelacyjny świeży pstrąg z odrobiną masła i soli oraz pękiem natki pietruszki w środku. Całość posiłku doskonale uzupełni świeża surówka bądź sałatka, najlepiej skropiona odrobiną oliwy lub oleju lnianego – dodaje Maria Brzegowy z bloga Pozytywne Żywienie.

Przy zdrowym odżywianiu ważny jest rodzaj węgla. – Stosujmy węgiel i drzewo z drzew liściastych. Ze względu na obecność szkodliwych po zetknięciu się z ogniem barwników, podczas rozpalania unikajmy kolorowych gazet i zadrukowanych kartonów – radzi na koniec Maria Brzegowy.

Rafał Badowski

magazyn@allegro.pl
Burger idealny krok po kroku
Aż 53 proc. z nas lubi kuchnię amerykańską*, w tym doskonale znane burgery. Jak – zgodnie z duchem ruchu slow food – przygotować je samodzielnie w domu? Przeczytajcie i zobaczcie, co radzą blogerzy Marcin Kuc z Jaja w Kuchni oraz Tomek Czajkowski prowadzący Magiczny Składnik - blogerzy lubujący się właśnie w mięsie między bułkami. 
Polskie grillowanie w 2017 – co kupowaliśmy?
Sezon grillowy za nami, pora więc na krótkie podsumowanie. Allegro w tym roku odnotowało ponad 640 tysięcy zapytań o grill i ponad 75 tysięcy sprzedanych sztuk tego produktu. Aż 81% Polaków przyznaje też, że grilluje chociaż raz w roku. To twardy dowód na to, że Polska w lato grillem stoi. Sprawdziliśmy, jak zamiłowanie Polaków do grillowania przekłada się na zainteresowanie tym sprzętem na Allegro.
Game Boy – kultowy 27-latek z pazurem 
W latach dziewięćdziesiątych bardzo trudno było stworzyć technologiczną markę lifestylową. Jeszcze gorzej było z grami, które w tamtym okresie były uważane za rozrywkę niskich lotów, przeznaczoną głównie dla dzieci. Za przebicie tej bariery oraz za stworzenie kultowego sprzętu Nintendo należą się owacje na stojąco. 28 września 1990 r. pierwszy Game Boy miał swoją premierę w Europie.
List z Bułgarii
W Allegro często dostajemy różne prośby od naszych klientów. Mimo że zawsze chcemy pomóc, nie zawsze możemy. Tym razem jednak trafiliśmy na wyjątkową sytuację. A cała historia zaczęła się ponad 1,5 tys. km stąd...