Prawie trzy czwarte Polaków uwielbia grillować. I robimy to najczęściej z europejskich narodów. Na ruszcie skwierczą kiełbaski i drób, a popijamy je piwem – wynika z badań TNS Polska. Coraz częściej wybieramy jednak przy tym zdrowy styl życia. Aż dwie trzecie z nas woli samodzielnie przygotować warzywa i mięso, zamiast kupować gotowe produkty, ale nie zawsze mamy na to czas. Modne stają się ryby i dania wegetariańskie, regularnie kładziemy na ruszcie warzywa. Do zdrowego stylu życia potrzebny jest jeszcze odpowiedni grill i rozpałka. Możemy tu przebierać w ofertach.

– Już od kilku lat widać wzrastający trend na grille gazowe. Coraz częściej goszczą w naszych ogrodach. Możemy dzięki nim szybciej uzyskać optymalną temperaturę. Ruszt gazowy często ma kilka niezależnie funkcjonujących palników oraz elektroniczny zapłon. Grillowanie gazowe jest zdrowe i wygodne, nie wymaga dużych umiejętności – mówi ekspert grillowania Michał Dobosz z redakcji Grill360.pl.

Jeśli grilla traktujemy jako wycieczkę na łono natury, możemy kupić przenośny grill gazowy niewielkich rozmiarów. Są też większe, o wyszukanych funkcjach, takich jak innowacyjny system PTS, odpowiadający za równomierny rozkład temperatury czy z kuchenką, w której możemy przygotować napoje czy ciepłe sosy. – Jest kilku producentów godnych uwagi: Weber, Broil King, Landmann i Napoleon. Widać, że klienci stawiają na coraz lepsze jakościowo produkty i wybierają marki z wyższej półki – dodaje Michał Dobosz.

Zdrowsze będzie grillowanie na grillach gazowych i elektrycznych. – W gazowych można łatwo sterować temperaturą, co pozwala uniknąć tego, że mięso jest na zewnątrz spalone, a w środku niedopieczone czy wysuszone, jeśli zbyt długo grillowaliśmy w wysokiej temperaturze. A każdy rodzaj mięsa wymaga innych temperatur i czasu przygotowania – wylicza zalety grilla gazowego Dobosz.

– Jeżeli zaś wybieramy grille węglowe, to najważniejsze, aby brykiet był najwyższej jakości i wytwarzany z naturalnych produktów. Dobrze rozpalić go w specjalnym kominie, zajmie to tylko 15 minut. Omijajmy rozpałki płynne, które często zawierają dużo chemii, lepsze będą parafinowe w kostkach. Jednym z popularniejszych na rynku jest grill węglowy Weber Master Touch – na długie lata, dobry do eksperymentowania i grillowania kilkoma metodami – radzi Dobosz.

Jaki grill wybrać?

Warto pomyśleć o kupnie wymarzonego grilla. W serwisie Allegro znajdziemy najwięcej zróżnicowanych ofert, zarówno pod względem rodzaju, parametrów, jak i cen.

– W tym roku najlepiej sprzedają się duże, solidne grille ogrodowe z pokrywą, średnia cena to około 300 zł, także duże grille gazowe, w cenach od 1000 zł, czy grille z wędzarnią, cena powyżej 400 zł. To najczęstsze wybory naszych użytkowników. Od początku roku na Allegro sprzedano ponad 19 tys. grilli, a w całej kategorii Grillowanie łącznie z akcesoriami, takimi jak rozpałki, brykiety, ekopodpałki, szczypce, widelce: 78 tys. przedmiotów. Szczyt sprzedaży notujemy w maju. Dobrze sprzedają się również wędzarnie: 65 tys. sztuk rocznie oraz kociołki: 15 tys. sztuk – mówi Agnieszka Lewartowska, szefowa kategorii Dom i Zdrowie w serwisie Allegro.

– Widzimy, jak zmienia się trend z małych tanich grilli ogrodowych w kierunku solidnych dużych grilli, które pozwolą przygotować posiłek dla całej rodziny czy znajomych. Cenimy też dodatkowe funkcje, tj. wędzenie oraz wydajność i łatwość obsługi w przypadku grilli gazowych, które mają nawet trzy palniki – wylicza Lewartowska. 

Smacznie czy zdrowo?

Niektórzy z nas stawiają przede wszystkim na rozkosze podniebienia, inni – wolą dbać o linię. O to, jak pogodzić jedno z drugim, zapytaliśmy popularne blogerki kulinarne, które zajmują się także tematyką grillowania.

– Coraz częściej na naszych grillach pojawiają się warzywa oraz ryby, a oprócz sosów decydujemy się podać do mięs sałatkę ze świeżych warzyw. Danie z grilla nie tylko może być pysznym, ale i zdrowym oraz pełnowartościowym posiłkiem. Osobiście jestem wielką fanką grillowanej cukinii, krewetek i pieczarek faszerowanych fetą. Do tego sporo czosnku i chrupiąca bagietka. Ale zachęcam też do grillowania skropionego cytryną łososia, polędwiczek wieprzowych w miodzie oraz owiniętych surową szynką szparagów. A na deser świeży, grillowany ananas w towarzystwie kremowego jogurtu – mówi Kasia Guzik z bloga Gotowanie Cieszy.

Najsmaczniejsze dania mięsne i wegetariańskie uzyskamy, korzystając z klasycznego grilla opalanego węglem, do którego Polacy grillujący w plenerze są przyzwyczajeni. – Niestety, grill węglowy wydziela szkodliwe dla ludzkiego organizmu dioksyny, dlatego korzystajmy z tacek. Aluminium nie jest idealnym rozwiązaniem, ale chroni potrawy przed toksycznymi oparami. Nie popijajmy grillowanych dań mocno schłodzonymi napojami – żołądek może zacząć się buntować. Grill elektryczny to zdrowsze grillowanie bez udziału dodatkowego tłuszczu. Również czyszczenie takiego grilla jest o wiele łatwiejsze niż czyszczenie klasycznego rusztu. Smak przyrządzonych dań nie będzie taki sam, ale każdy z nas musi się zastanowić, co jest dla niego istotne – radzi Kasia Guzik.

– Sięgajmy po produkty naturalne. Świetną alternatywną dla mięs są ryby – rewelacyjny świeży pstrąg z odrobiną masła i soli oraz pękiem natki pietruszki w środku. Całość posiłku doskonale uzupełni świeża surówka bądź sałatka, najlepiej skropiona odrobiną oliwy lub oleju lnianego – dodaje Maria Brzegowy z bloga Pozytywne Żywienie.

Przy zdrowym odżywianiu ważny jest rodzaj węgla. – Stosujmy węgiel i drzewo z drzew liściastych. Ze względu na obecność szkodliwych po zetknięciu się z ogniem barwników, podczas rozpalania unikajmy kolorowych gazet i zadrukowanych kartonów – radzi na koniec Maria Brzegowy.

Rafał Badowski

magazyn@allegro.pl
Burger idealny krok po kroku
Aż 53 proc. z nas lubi kuchnię amerykańską*, w tym doskonale znane burgery. Jak – zgodnie z duchem ruchu slow food – przygotować je samodzielnie w domu? Przeczytajcie i zobaczcie, co radzą blogerzy Marcin Kuc z Jaja w Kuchni oraz Tomek Czajkowski prowadzący Magiczny Składnik - blogerzy lubujący się właśnie w mięsie między bułkami. 
Alfa Romeo – czas skończyć z niesprawiedliwymi stereotypami
Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go alfa romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał alfę, płakał jak dziecko. Minęło ponad sto lat, a historia włoskiej marki trwa i otwiera kolejne karty. Niestety, marka zyskała opinię awaryjnej, a to niesprawiedliwy stereotyp. Jak to wygląda naprawdę?
ZDS Nysa – gwiazda polskiej motoryzacji znów popularna
W swoim czasie była rodzimym hitem eksportowym i gwiazdą polskiego transportu, a uzbrojona z milicyjne koguty zyskała niechlubną sławę i niezbyt miłe określenie. Po zakończeniu produkcji można ją było kupić dosłownie za grosze. Dzisiaj dobrze zachowana nysa jest dzisiaj prawdziwym białym krukiem, a co więcej – nawet po latach spełnia swoją rolę. Oto jak można wykorzystać dzisiaj ten samochód.
Najpopularniejsze księżniczki Disneya na Allegro
Kiedy na początku XXI wieku Andy Moone tworzył markę Księżniczek Disneya, wiedział, że to pomysł z potencjałem, ale nie przypuszczał, że dekadę później będzie wart już ponad 4 miliardy dolarów! Dziś franczyza jest jednym z najbardziej dochodowych przedsięwzięć studia Disneya, a podobizny jedenastu Księżniczek Disneya zdobią kilkadziesiąt tysięcy różnych produktów.