Prawie trzy czwarte Polaków uwielbia grillować. I robimy to najczęściej z europejskich narodów. Na ruszcie skwierczą kiełbaski i drób, a popijamy je piwem – wynika z badań TNS Polska. Coraz częściej wybieramy jednak przy tym zdrowy styl życia. Aż dwie trzecie z nas woli samodzielnie przygotować warzywa i mięso, zamiast kupować gotowe produkty, ale nie zawsze mamy na to czas. Modne stają się ryby i dania wegetariańskie, regularnie kładziemy na ruszcie warzywa. Do zdrowego stylu życia potrzebny jest jeszcze odpowiedni grill i rozpałka. Możemy tu przebierać w ofertach.

– Już od kilku lat widać wzrastający trend na grille gazowe. Coraz częściej goszczą w naszych ogrodach. Możemy dzięki nim szybciej uzyskać optymalną temperaturę. Ruszt gazowy często ma kilka niezależnie funkcjonujących palników oraz elektroniczny zapłon. Grillowanie gazowe jest zdrowe i wygodne, nie wymaga dużych umiejętności – mówi ekspert grillowania Michał Dobosz z redakcji Grill360.pl.

Jeśli grilla traktujemy jako wycieczkę na łono natury, możemy kupić przenośny grill gazowy niewielkich rozmiarów. Są też większe, o wyszukanych funkcjach, takich jak innowacyjny system PTS, odpowiadający za równomierny rozkład temperatury czy z kuchenką, w której możemy przygotować napoje czy ciepłe sosy. – Jest kilku producentów godnych uwagi: Weber, Broil King, Landmann i Napoleon. Widać, że klienci stawiają na coraz lepsze jakościowo produkty i wybierają marki z wyższej półki – dodaje Michał Dobosz.

Zdrowsze będzie grillowanie na grillach gazowych i elektrycznych. – W gazowych można łatwo sterować temperaturą, co pozwala uniknąć tego, że mięso jest na zewnątrz spalone, a w środku niedopieczone czy wysuszone, jeśli zbyt długo grillowaliśmy w wysokiej temperaturze. A każdy rodzaj mięsa wymaga innych temperatur i czasu przygotowania – wylicza zalety grilla gazowego Dobosz.

– Jeżeli zaś wybieramy grille węglowe, to najważniejsze, aby brykiet był najwyższej jakości i wytwarzany z naturalnych produktów. Dobrze rozpalić go w specjalnym kominie, zajmie to tylko 15 minut. Omijajmy rozpałki płynne, które często zawierają dużo chemii, lepsze będą parafinowe w kostkach. Jednym z popularniejszych na rynku jest grill węglowy Weber Master Touch – na długie lata, dobry do eksperymentowania i grillowania kilkoma metodami – radzi Dobosz.

Jaki grill wybrać?

Warto pomyśleć o kupnie wymarzonego grilla. W serwisie Allegro znajdziemy najwięcej zróżnicowanych ofert, zarówno pod względem rodzaju, parametrów, jak i cen.

– W tym roku najlepiej sprzedają się duże, solidne grille ogrodowe z pokrywą, średnia cena to około 300 zł, także duże grille gazowe, w cenach od 1000 zł, czy grille z wędzarnią, cena powyżej 400 zł. To najczęstsze wybory naszych użytkowników. Od początku roku na Allegro sprzedano ponad 19 tys. grilli, a w całej kategorii Grillowanie łącznie z akcesoriami, takimi jak rozpałki, brykiety, ekopodpałki, szczypce, widelce: 78 tys. przedmiotów. Szczyt sprzedaży notujemy w maju. Dobrze sprzedają się również wędzarnie: 65 tys. sztuk rocznie oraz kociołki: 15 tys. sztuk – mówi Agnieszka Lewartowska, szefowa kategorii Dom i Zdrowie w serwisie Allegro.

– Widzimy, jak zmienia się trend z małych tanich grilli ogrodowych w kierunku solidnych dużych grilli, które pozwolą przygotować posiłek dla całej rodziny czy znajomych. Cenimy też dodatkowe funkcje, tj. wędzenie oraz wydajność i łatwość obsługi w przypadku grilli gazowych, które mają nawet trzy palniki – wylicza Lewartowska. 

Smacznie czy zdrowo?

Niektórzy z nas stawiają przede wszystkim na rozkosze podniebienia, inni – wolą dbać o linię. O to, jak pogodzić jedno z drugim, zapytaliśmy popularne blogerki kulinarne, które zajmują się także tematyką grillowania.

– Coraz częściej na naszych grillach pojawiają się warzywa oraz ryby, a oprócz sosów decydujemy się podać do mięs sałatkę ze świeżych warzyw. Danie z grilla nie tylko może być pysznym, ale i zdrowym oraz pełnowartościowym posiłkiem. Osobiście jestem wielką fanką grillowanej cukinii, krewetek i pieczarek faszerowanych fetą. Do tego sporo czosnku i chrupiąca bagietka. Ale zachęcam też do grillowania skropionego cytryną łososia, polędwiczek wieprzowych w miodzie oraz owiniętych surową szynką szparagów. A na deser świeży, grillowany ananas w towarzystwie kremowego jogurtu – mówi Kasia Guzik z bloga Gotowanie Cieszy.

Najsmaczniejsze dania mięsne i wegetariańskie uzyskamy, korzystając z klasycznego grilla opalanego węglem, do którego Polacy grillujący w plenerze są przyzwyczajeni. – Niestety, grill węglowy wydziela szkodliwe dla ludzkiego organizmu dioksyny, dlatego korzystajmy z tacek. Aluminium nie jest idealnym rozwiązaniem, ale chroni potrawy przed toksycznymi oparami. Nie popijajmy grillowanych dań mocno schłodzonymi napojami – żołądek może zacząć się buntować. Grill elektryczny to zdrowsze grillowanie bez udziału dodatkowego tłuszczu. Również czyszczenie takiego grilla jest o wiele łatwiejsze niż czyszczenie klasycznego rusztu. Smak przyrządzonych dań nie będzie taki sam, ale każdy z nas musi się zastanowić, co jest dla niego istotne – radzi Kasia Guzik.

– Sięgajmy po produkty naturalne. Świetną alternatywną dla mięs są ryby – rewelacyjny świeży pstrąg z odrobiną masła i soli oraz pękiem natki pietruszki w środku. Całość posiłku doskonale uzupełni świeża surówka bądź sałatka, najlepiej skropiona odrobiną oliwy lub oleju lnianego – dodaje Maria Brzegowy z bloga Pozytywne Żywienie.

Przy zdrowym odżywianiu ważny jest rodzaj węgla. – Stosujmy węgiel i drzewo z drzew liściastych. Ze względu na obecność szkodliwych po zetknięciu się z ogniem barwników, podczas rozpalania unikajmy kolorowych gazet i zadrukowanych kartonów – radzi na koniec Maria Brzegowy.

Rafał Badowski

magazyn@allegro.pl

Powiązane artykuły

Koenig-Specials. Wyjątkowy smak tuningu lat 80.
Lata 80. to czas, w którym pojęcie przepychu w motoryzacji było czymś nieznanym. To, czego nie odważyli się zaproponować producenci, wyjeżdżało z pracowni firm tuningowych. Firmy takie jak ABC Exclusive, AMG, Arden, Carat by Duchatelet, Gemballa, Koenig-Specials, Lorinser, Rinspeed, Sbarro, Strosek czy Treser proponowały daleko idące modyfikacje, czyniące samochody prawdziwymi dziełami sztuki, często zwielokrotniające cenę wyjściowych modeli. Poznajcie bliżej historię jednej z nich.
Święta pachną piernikami
Korzenny aromat unoszący się w całym domu, bursztynowy miód i tysiące pomysłów na dekoracje. Nadchodzi Boże Narodzenie, a więc pieczemy pierniki!
Niebezpieczne kobiety popkultury
Najnowszy film Patryka Vegi „Pitbull. Niebezpieczne kobiety” w ciągu 4 pierwszych dni wyświetlania obejrzało 835 000 widzów! Jednym z powodów tego sukcesu może być fakt, że reżyser tym razem postawił na kobiety. A te, szczególnie jeśli cieszą się złą sławą, przyciągają uwagę widzów jak magnes. Nawet przez kilkaset lat. Przedstawiamy sylwetki 9 kobiet, którym bycie „niebezpiecznymi” zapewniło nieśmiertelność. 
Wirtualni piłkarze – realne emocje
Piłka nożna to najpopularniejszy sport na świecie. Mistrzostwa świata, rozgrywki klubowe, liga mistrzów. Messi, Ronaldo czy Lewandowski. Camp Nou, Maracanã czy nasz Narodowy. Gwiazdy, stadiony, drużyny, wielkie pieniądze i jeszcze większe emocje. Czy da się je odtworzyć w domowym zaciszu?