Pieczywo, które kupujemy w marketach, bardzo szybko przestaje być świeże. Wszystko przez chemiczne środki spulchniające i gotowe mieszanki, dzięki którym chleb ten można upiec na miejscu w markecie. Do produkcji przemysłowego pieczywa zamiast drożdży stosowany bywa przyśpieszający wypiek węglan sodu, który po podgrzaniu do wysokiej temperatury rozkłada się, wydzielając dwutlenek węgla.

W ostatnich latach sytuacja się poprawiła, sklepy w znacznie większym stopniu niż kilka lat temu dbają o umiarkowane stosowanie polepszaczy, mieszanek i spulchniaczy. Nie znaczy to jednak, że środki chemiczne nie są już tam stosowane i sklepy wielkopowierzchniowe całkowicie przeszły na slow food.



Popiół i diament

Zarówno rynek, jak i konsumenci nie znoszą jednak próżni. W odpowiedzi na pogarszającą się systematycznie jakość przemysłowego pieczywa bardzo rozwinęła się oferta urządzeń i składników do domowego wypiekania chleba, który od wieków jest podstawą nadwiślańskiej diety.

- Kiedy sama piekę chleb, to wiem, co jest w środku, wiem, jaką mąkę wybrałam, że nie jest standaryzowana, tylko po prostu z dobrego zdrowego ziarna - zauważa Matylda Kustra z Kooperatywy Południowej. - Wyrabianie ciasta działa odprężająco, to zajęcie fizyczne, więc mózg sobie odpoczywa, a mięśnie pracują. A na końcu jest megasatysfakcja, że dostaję niepowtarzalny w smaku bochenek, który nie dość, że smakuje o niebo lepiej od tych z większości piekarni czy z marketów, to jeszcze wygląda jak milion dolarów - tłumaczy Kustra.

W przypadku wypieku całkowicie tradycyjnego chleba podstawą jest kupno odpowiedniej mąki. Od jej jakości i składu zależy bowiem osiągnięcie odpowiedniego rezultatu. Typy mąki określa oznaczenie zawartości składników mineralnych. Sumy wskazujące wynikają z ilości popiołu powstałego po spaleniu mąki w temperaturze 900 st. Celsjusza. W przypadku najpopularniejszej mąki pszenicznej znaczenie ma także kolor. Im bardziej ziarno jest zmielone, tym mąka jaśniejsza i lżejsza (ale też zawierająca mniejszą ilość substancji odżywczych).



Najlepszym rodzajem mąki pszenicznej do domowego wypieku są 750 i 850. Nadają szlachetny smak i posiadają ciemniejszą barwę niż mąki o mniejszej ilości uzyskiwanego popiołu (np. 500, czyli stosowane raczej do słodkich wypieków mąki krupczatka czy luksusowa).

Najwyższy typ, czyli 2000, to prawdziwy diament: mąka razowa uzyskiwana, jak sama nazwa wskazuje, z jednorazowego zmielenia ziaren. Jest zazwyczaj nieprzesiana, zawiera więc wszystkie składniki, co znaczy, że jest najzdrowsza. Ma sporo otrębów, zdecydowany smak i może być używana do wytwarzania zakwasu.  

- W poprzednim roku użytkownicy Allegro kupili ponad 60 tys. sztuk mieszanek chlebowych i mąk. W kategorii Delikatesy mamy szeroki wybór mieszanek i mąk do samodzielnego wypieku chleba. Największym powodzeniem cieszy się mąka orkiszowa, mąka orkiszowa z pełnego przemiału, mąka żytnia razowa oraz mąka żytnia. Znajdziemy także mąki eko z certyfikatami pochodzenia z upraw ekologicznych. Ciekawostką mogą być takie mąki jak migdałowa czy mąka z kaszy jaglanej - mówi _magazynowi.Allegro Agnieszka Lewartowska, zarządzająca kategorią Dom i Zdrowie.

Naturalny pomocnik

Wielu pasjonatów samodzielnych wypieków uważa, że zakwas jest kluczowym elementem tradycyjnego pieczywa, choć są i tacy, którzy dostrzegają i wady tego sposobu wyrobu chleba, ale o tym za chwilę.

Zakwas to "magiczna" substancja powstająca z połączenia mąki i wody nadająca pieczywu smak, powodująca, że staje się chrupiące i długo utrzymuje świeżość (w odróżnieniu od produktów przemysłowych, które mają przede wszystkim ładnie wyglądać przez pierwsze dwanaście godzin po wyjęciu z pieca). Zrobienie zakwasu zajmuje nie mniej niż pięć dni. Trzeba to robić bardzo dokładnie: liczy się czas, odpowiednia temperatura i systematyczność.



Ponieważ zakwas to zbiór żywych organizmów, wymaga uwagi: trzeba o niego dbać, regularnie karmić i starannie przechowywać, zanim dojrzeje. Pierwszy zazwyczaj nie daje zadowalających rezultatów. Dopiero chleb robiony za pomocą mającego kilka tygodni, posiadającego odpowiednią moc roztworu, dobrze się starzejącego, smakuje idealnie. Ale nawet ciasto z pierwszego, tygodniowego zaczynu jest znacznie lepsze od przemysłowego.

Tęsknota do pieczywa

To jednak sposób wymagający czasu. Do przygotowania ciasta konieczne jest wytworzenie trzech zaczynów (biga, poolish, mieszanka) oraz połączenie ich w odpowiednich proporcjach i we właściwym momencie (przepisy można znaleźć na blogach). Taki chleb można piec w zwykłym piekarniku.

Pośrednim, co wcale nie znaczy gorszym sposobem jest skorzystanie z gotowych mieszanek. W tym przypadku składniki wymagają jedynie ostatecznego przygotowania ciasta (duży ich wybór można znaleźć na Allegro w podkategorii Delikatesy).



Do tego jednak konieczny jest automat, mikroopiekacz, w którym będzie rosnąć przygotowana mieszanka. Cena takiego urządzenia zależy przede wszystkim od wielkości, ale także liczby funkcji dodatkowych niekoniecznych do samego wyrobu chleba, ale znacznie ułatwiających jego wykonywanie. 

- Ja piekę chleby w piekarniku. To faktycznie wymaga nieco wprawy i nieco czasu. Lubię to robić, więc czasu mi nie szkoda. Ale rozumiem, że nie każdy ten czas ma. Tutaj z pomocą przychodzi automat do wypieku chleba. To doskonała maszyna. Wsypuje się do niej mąkę, wlewa wodę, dodaje drożdże, sól i ewentualne ziarna. Naciska się „start” i tyle. Nic więcej. Cała reszta dzieje się sama, po 2-3 godzinach wyjmujemy gotowy bochenek. Tutaj wymówka brakiem czasu traci rację bytu. Osobiście polecam pieczenie w piekarniku. Nie dość, że chleb z piekarnika ogólnie jest nieco smaczniejszy, to jeszcze można mu nadać dowolny kształt. Ale rozumiem, nie każdy ma czas i chęci na to. Tutaj automat do chleba jest dobrym rozwiązaniem - mówi Paweł Marder, współprowadzący bloga chleby.info



- Popularne akcesoria niezbędne do pieczenia to głównie formy do chleba i koszyki do wyrastania ciasta, jeżeli pieczemy je w piekarniku. Takie formy znajdziemy na Allegro już od 8 zł, a koszyki to koszt około 70 zł. W zeszłym roku na Allegro kupiono aż 7,3 tys. automatów do pieczenia chleba. Średnia cena takiego urządzenia z podstawowymi funkcjami wynosi 230 zł, natomiast za bardziej zaawansowane, z funkcją pieczenia bagietek i przyrządzania dżemu, trzeba już zapłacić ok. 580 zł - informuje Agnieszka Lewartowska.

Wybierając automat, zdaniem pasjonatów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Ważne jest, aby urządzenie posiadało kilka rodzajów foremek, tak aby gotowy produkt mógł mieć różną masę (od pół do nawet dwóch kilogramów). Istotna jest także regulacja stopnia wypieku pozwalająca uzyskać chleb jasny, zarumieniony lub mocniej przypieczony. Mimo że ogromna większość automatów sama kontroluje czas i proces wypieku, bardziej cenione są na ogół urządzenia posiadające odpowiedniej wielkości okienko pozwalające samemu na bieżąco śledzić zachodzące w cieście procesy.

Niezwykle przydatną funkcją jest automatyczne miksowanie, ugniatanie i przygotowanie ciasta. Oszczędza czas i powoduje, że przygotowanie zaczynu staje się banalnie proste i zajmuje bardzo mało czasu.

Fot. Flickr.com/traaf/CC BY-SA 2.0

Przemysław Puch

magazyn@allegro.pl

Powiązane artykuły

Kupuj w sieci. Z rozwagą, bo warto
Zabawki pod choinkę czy elegancki przybornik do cygar. Torebka od Michaela Korsa lub deska snowboardowa Head Force i.Kers. Komplet tłoków do zabytkowego samochodu albo bibliofilski starodruk. Nieważne, czego szukasz - dziś w sieci kupisz wszystko. Dosłownie. Klikasz, płacisz i czekasz na kuriera. Do twoich drzwi może trafić towar z całego świata, masz oszałamiające możliwości, więc przy zakupach lepiej nie trać głowy. 
Inteligencja w salonie – telewizor to nie wszystko
Telewizor cały czas stanowi jeden z głównych elementów wyposażenia mieszkania i nic nie wskazuje, aby miało się to zmienić. Wymieniamy starsze modele na nowsze lub dokupujemy drugi odbiornik do kuchni czy dziecięcego pokoju.
10 najpopularniejszych książek blogerów i vlogerów na Allegro!
Książka „Finansowy ninja” Michała Szafrańskiego, najpopularniejszego blogera finansowego w Polsce, tylko w przedsprzedaży przyniosła jej autorowi ponad pół miliona złotych czystego zysku! Wydawnictwo Znak powołało do życia nową linię wydawniczą Flow Books specjalizującą się w publikacji książek napisanych przez influencerów. Czyżby „normalni” pisarze na naszych oczach odchodzili do lamusa?
Dużo szumu wokół sukcesu małych misiów
Genialne produkty, które zdobywają serca coraz większej liczby matek i ojców. Szumiące misie, czyli Szumiś oraz Whisbear, to hit ostatnich kilku lat. Są więcej niż tylko zwykłymi pluszowymi przytulankami – uspokajają niemowlęta, pomagają im w zasypianiu, a rodzicom pozwalają na większą swobodę w poruszaniu się po domu. Jak one to robią? Rozkładamy szumiące misie na czynniki pierwsze.