sprytne zakupy
19 listopada 2015, 09:37

Książka kucharska - prezent pod choinkę

Książka jako prezent jest zawsze dobra. A ta kulinarna - najlepsza. Dlaczego? Na to pytanie odpowiadają sami autorzy. Zdradzają też, co sami kupują na Allegro.

Pascal Brodnicki, kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich, m.in. „Pascal Po Prostu Gotuj 1”, „Pascal Po Prostu Gotuj 2” i „Po prostu mi to ugotuj”

Serdecznie polecam książkę, której jestem współautorem, czyli „Dobre życie”. Te proste pyszne przepisy są dla osób lubiących gotować. Moja partnerka, dyplomowani dietetycy oraz coach żywienia przygotowali zdrowe inspiracje dla tych, którzy chcą jeść smacznie, ale dietetycznie. Największą wartością tej książki są jednak wskazówki dotyczące tego, jak się zmotywować i jak nauczyć realizować to, o czym marzymy. Jest tam wiele ćwiczeń i wskazówek, od czego zacząć, jeśli chcemy coś zmienić w naszym życiu. Jest to książka idealna jako grudniowy prezent, bowiem jest rozpisana na dwanaście miesięcy i dzięki niej nauczymy się, jak realizować postanowienia noworoczne. 

Tomasz Jakubiak, kucharz, dziennikarz kulinarny, gospodarz programu „Jakubiak lokalnie”, autor książki „Jakubiak Lokalnie”

Polecenie komuś książki „Jakubiak Lokalnie”, a zwłaszcza sprezentowanie jej to świetny pomysł i nie mówię tylko o osobach, które gotują, ale też takich, które dopiero stawiają swoje pierwsze kulinarne kroki. Książka jest specjalnie napisana językiem laika, aby każdy bez problemu rozeznał się w gramaturach, składnikach i metodzie przyrządzenia. Znajdziemy tam pomysły na śniadania, obiady i kolacje, zjemy coś na szybko i wprawimy w osłupienie przyjaciół, szykując wykwintne dania. Trudno byłoby mi polecić jakiś jeden przepis – wszystkie zostały wyselekcjonowane z setek, więc chyba każdy jest trochę moim ulubionym. Nieważne, czy jesz mięso czy jesteś oddany diecie warzywnej – każdy znajdzie tu kącik dla siebie. Zawsze bardzo interesowała mnie Polska pod względem kulinarnych obyczajów, jestem warszawiakiem z dziada pradziada, ale chęć poznawania innych kuchni była u mnie zawsze bardzo duża. Zostałem wybrany na gospodarza programu „Jakubiak w sezonie” i tam zaczęła się trwająca do dziś wielka miłość do regionalnego jedzenia. Jest najlepsze i najzdrowsze i nikt nie będzie rozczarowany, kierując się wyborem regionalnych, lokalnych składników.  


Grzegorz Łapanowski, kucharz, prowadzący show kulinarny dla profesjonalistów Top Chef, współprowadzący projekt „Szkoła na widelcu", autor książki „Grzegorz Łapanowski smakuje” i współautor „Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu”

„Grzegorz Łapanowski smakuje” to idealna książka na prezent zarówno dla tych, którzy są początkujący, jak i dla tych, którzy sporo już o gotowaniu wiedzą. Z jednej strony znajdują się tam proste dania, a z drugiej zamieszczone są ciekawostki i niestandardowe rzeczy, bo intrygują mnie niekonwencjonalne połączenia smakowe. Moja książka opiera się na dość prostym schemacie, że najważniejszy jest produkt. To zbiór szesnastu esejów, skąd brać, jak wybierać, składować i łączyć takie produkty, jak m.in.: chleb, tłuszcz, różne rodzaje kasz, warzywa czy mięsa. Ważnym rozdziałem jest ten, w którym wyjaśniam, gdzie robić zakupy. W książce znajduje się też tabela sezonowości produktów, dzięki której możemy wybrać te, które są najlepsze w danej chwili. Jest także miniencyklopedia produktów spożywczych typu czarnuszka, portobello czy wasabi, które często są dostępne w sklepie, ale nie zawsze wiadomo, co to jest i co można z tym zrobić. Ta książka ma zachęcić do kuchennych eksperymentów, ale jednocześnie chciałbym, aby dania były proste, szybkie, a także smaczne. Wiem, że ludzie chętnie korzystają z mojej książki, bo nie ma tam tylko przepisów, ale jest historia i opowieść - o sezonowości, łączeniu tradycji z nowoczesnością i o zdrowiu. Z kolei książka "Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu", która powstała we współpracy z Mają Sobczak, to kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu, ale podane w maksymalnie przystępnej formie. To książka stworzona przez osoby, które znają się na zdrowiu i gotowaniu i jest idealna zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. 

A co kupuję na Allegro? Z portalu Allegro korzysta moja rodzina i znajomi, którzy robią dla mnie zakupy. Można tam kupić wszystko, co potrzeba. To mistrzowskie narzędzie i świetna porównywarka cen. Kiedyś sprawdzałem nawet, ile kosztuje tona kaszy czy gryki zbóż. Rozbawiło mnie, że na Allegro można to kupić w takich ilościach.



Robert Makłowicz, publicysta, felietonista, krytyk kulinarny, gospodarz programów „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” i „Makłowicz w podróży”, autor i współautor książek m.in. „C.K. Kuchnia”, „Dialogi języka z podniebieniem”, „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier”, „Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” i „Cafe Museum”

Trudno mi samemu mówić o własnych książkach. Oczywiście po to się pisze książki, bo ma się nadzieję, że ktoś je kupi. Dla kogo moje książki są przeznaczone? Chyba dla każdego, kto umie czytać. Napisałem ich kilka i Allegro ma to do siebie, że znajdziemy tam nie tylko te najnowsze, ale pewnie wszystkie. Może to być książka kucharska, ale może to być także książka, która nie traktuje o gotowaniu, jak „Cafe Museum”, czyli rodzaj esejów o środkowej Europie. Zresztą w moich książkach kucharskich nie są zamieszczone wyłącznie przepisy, ale także opowiastki. Tak więc to prezent nie tylko dla osób, które chcą gotować. Co prawda nie mam konta na Allegro, ale proszę ludzi, którzy są w tej materii bieglejsi, aby mi coś kupowali. Kupuję głównie książki i stare pocztówki.



Monika Mrozowska, aktorka, propagatorka zdrowego odżywiania, autorka i współautorka kilku książek m.in. „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”, „Przemytnicy na wakacjach” i „Słodkie i zdrowe”

Kupno na prezent książek „Przemytnicy marchewki groszku i soczewicy” i „Przemytnicy na wakacjach" jest bardzo dobrym pomysłem. W ogóle kupowanie różnych książek to dobry pomysł. I w jednej, i w drugiej książce znalazły się przepisy stosunkowo łatwe do wykonania, więc trudno mi polecić jedną z nich lub jakiś konkretny przepis, ale wiem, że wyjątkowym sentymentem cieszy się pierwsza część książki. Nikogo nie namawiam na wegetarianizm, raczej pokazuję korzyści wynikające z niejedzenia mięsa lub ograniczania go w diecie, ale przekonywać na siłę nikogo nie mam zamiaru. Wolę dawać przykład, że można się tak odżywiać i dobrze się z tym czuć. Z mojej ostatniej książce „Słodkie i zdrowe” jestem szczególnie zadowolona, bo napisałam ją zupełnie sama. „Wyszła” lepiej niż się tego spodziewałam i już ma pozytywne recenzje. To daje gigantyczny zastrzyk energii do dalszej pracy. 

Co kupuję na Allegro? Najróżniejsze rzeczy – od armatury do łazienki, przez używany sprzęt narciarski dla dzieci po meble.



Ewa Wachowicz, producent telewizyjny m.in. „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” i autorskiego programu „Ewa gotuje”, jurorka Top Chefa, autorka książek m.in. „Ewa gotuje”, „Ewa gotuje – szybko”, „Ewa gotuje – ulubione”, „Sałatki” i „Ciasta”

Książka czy to moja, czy nie, to zawsze dobry pomysł na prezent. Najczęściej dedykuję książki kupowane przez moją stronę dla mam i babć. Aczkolwiek ostatnio, podczas Targów Książki w Krakowie, zaczęłam sporo dedykacji pisać też dla mężczyzn… Teraz szczególnie polecam moją najnowszą – szóstą już książkę „Ciasta", gdzie jest specjalny rozdział poświęcony tylko ciastom świątecznym. 

Co kupuję na Allegro? Nie ukrywam, że zaglądam na Allegro i najczęściej robię tam zakupy, za namową mojej córki Oli, która często odwiedza tę stronę. Ostatnio to właśnie na Allegro wyszukałyśmy świetne maski z aktywnym węglem na nasz krakowski smog.


Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu kulinarnego „MasterChef”, autorka bloga www.kulinarnebezdroza.blogspot.com oraz książek „Kulinarne opowieści. Książka zwycięzcy programu MasterChef” i „Warzywo”

„Warzywo” to książka dla tych, którzy chcą przede wszystkim jeść pysznie przyrządzone warzywa. Przepisy są podzielone według poszczególnych, popularnych warzyw (kapusta, marchew, ziemniaki, dynie, cukinie...). Każde warzywo to kilkanaście przepisów. Pokazuje, że ziemniaki to nie tylko puree i placki, ale że można przygotować z nich pizzę, indyjskie naleśniki, a resztki z obiadu zamienić w pyszną zapiekankę. Jest przepis na marchewkowe lasagne i przepyszny pasztet z fasoli. Są rewelacyjne pomysły na kapustę, w tym moja najulubieńsza sałatka z czerwonej kapusty, soczewicy i grejpfruta. Z buraków wyczarowuję kluski, gulasz i pyszne curry. Fasolę smażę, piekę i miksuję na pastę. Uczę, że warzywo jest pyszne!

Co kupuję na Allegro? Gadżety do zdjęć (vintage garnki, sztućce), a także egzotyczne przyprawy, ziarna, sosy i oleje. Zdarza mi się kupić sprzęt elektroniczny. No i oczywiście książki kulinarne.


fot. Flickr/SurFeRGiRL30/CC BY 2.0
Newsletter
Trwa generowanie pliku zip
0%